انواع مختلف بلاکچین چیست؟ بررسی تفاوتهای بلاکچین های خصوصی، عمومی و مشارکتی
در این مقاله، ما میخواهیم انواع مختلف بلاکچین – بلاکچین های خصوصی، عمومی و مشارکتی را بررسی کنیم. بیایید برخی از ویژگیهای اصلی هر سه نوع بلاکچین را بیاموزیم.
انواع مختلف بلاکچین چیست؟ بررسی تفاوتهای بلاکچین های خصوصی، عمومی و مشارکتی
انواع مختلف بلاکچین چیست؟ بررسی تفاوتهای بلاکچین های خصوصی، عمومی و مشارکتی
مقدمه
هنگامی که بیت کوین راه اندازی شد، پایه و اساس یک صنعت را بنا نهاد که حول فناوری بر پایه نوعی پروتکل ایجاد شده است: بلاک چین. نوآوران مشتاق اکنون پتانسیل بالای این فناوری را در صنعت کشف کردهاند. آنها در حال بررسی کاربردهای انواع مختلف بلاکچین در هر صنعت قابل تصوری هستند.
بیت کوین چیزی است که ارز دیجیتال نامیده میشود. ارز دیجیتال یا رمزارز نوعی پول نقد دیجیتال است که توسط هیچ نهادی کنترل نمیشود. در عوض، از ترکیبی از فناوری پایگاه داده توزیع شده، مشوقهای مالی و تکنیکهای رمزنگاری استفاده میکند. این عوامل با هم به اکوسیستم گستردهای امکان هماهنگی بدون حضور رهبران و مدیران را میدهد.
ساختار دادههای مورد استفاده توسط شبکه بیت کوین در بیش از ده سال از زمان ایجاد آن جذابیت گستردهای ایجاد کرده است. اکنون، فناوری بلاکچین در بخشهای مختلفی از سیستمهای مالی و زنجیره تأمین کالا گرفته تا سیستمهای حقوقی و دولتی در حال آزمایش است.
بلاکچین چیست
بلاکچین یک ساختار داده ساده است که ورودیهای آن قابل ویرایش نیست، بلکه فقط قابل تمدید است. آن را به عنوان یک صفحه گسترده (فایل اکسل) در نظر بگیرید. این می تواند به درک واضحتری از این تکنولوژی کمک کند. در این فایل اکسل اطلاعات هر سلول با توجه به سلول قبلی نوشته میشود. بنابراین هر گونه تلاش برای تغییر سلول قبلی، بلافاصله مشخص میشود. به طور کلی، یک بلاکچین اطلاعات مربوط به معاملات مالی را ذخیره میکند، اما ممکن است در آن از هر نوع داده دیجیتالی استفاده شود.
برای ادامه کار با صفحه گسترده ما، بسیاری از طرفین این سند (فایل اکسل) را در اختیار دارند. هر یک از آنها نرم افزارهای تخصصی را بر روی دستگاه خود اجرا میکنند و به دستگاههای دیگر که نرم افزار را اجرا میکنند متصل میشوند. به این ترتیب همه شرکت کنندگان در بلاکچین یک پایگاه داده به روز خواهند داشت.
هیچ منبع مرکزی وجود ندارد که شرکت کنندگان این اطلاعات را از آنها بدست آورند (شبکه توزیع شده است). این بدان معناست که انتشار اطلاعات کندتر است اما از نظر امنیت و افزونگی شبکه را قویتر میکند.
در جدول زیر تفاوت انواع بلاکچین ها به صورت خلاصه آورده شده است
نوع بلاکچین | عمومی |
خصوصی
|
کنسرسیوم |
بدون نیاز به مجوز | بله | نه | نه |
چه کسی میتوانداطلاعات بلاکچین را بخواند؟ | هر کسی | فقط کاربران دعوت شده | بستگی دارد |
چه کسی میتواند روی بلاکچین اطلاعات را بنویسد؟ | هر کسی | شرکت کنندگان تأیید شده | شرکت کنندگان تأیید شده |
مالکیت بلاکچین | هیچ کس | نهاد مجرد | نهادهای متعدد |
شرکت کنندگان شناخته شدهاند؟ | نه | بله | بله |
سرعت معامله | آهسته. تدریجی | سریع | سریع |
بلاک چین های عمومی
اگر اخیراً از ارز دیجیتال استفاده کردهاید، به احتمال زیاد با یک بلاکچین عمومی ارتباط برقرار کردهاید. این نوع بلاکچین اکثریت قریب به اتفاق دفاتر توزیع شدهای که امروز وجود دارند را شامل میشود. ما آنها را عمومی مینامیم زیرا هر کسی میتواند معاملات انجام شده در آنها را مشاهده کند. پیوستن به این بلاکچین ها به سادگی بارگیری نرم افزار است.
ما همچنین اغلب از اصطلاح بدون نیاز به مجوز در کنار کلمه عمومی استفاده میکنیم. هیچ کسی در این بلاکچین ها نمیتواند مانع مشارکت فرد یا افرادی شود. هر کسی میتواند با سازوکار اجماع درگیر شود (به عنوان مثال، با استخراج یا استیکینگ). از آنجا که هر کسی آزادانه میتواند عضو شود و بر حسب نقش خود در دستیابی به اجماع پاداش دریافت کند، انتظار میرود که یک توپولوژی بسیار غیرمتمرکز در شبکهای ایجاد شود که در اطراف یک بلاکچین عمومی ساخته شده است.
در همین راستا، ما انتظار داریم که بلاکچین عمومی نسبت به خصوصی (یا نیمه خصوصی) مقاومت بیشتری در برابر سانسور داشته باشد. از آنجا که هرکسی میتواند به شبکه بپیوندد، این پروتکل باید سازوکارهای خاصی را در اختیار داشته باشد تا از دسترسی ناشناس به بازیگران مخرب جلوگیری کند.
رویکرد امنیت محور در بلاکچین های عمومی با معاملات در کاهش کارایی عملکرد آنها دخیل است. بسیاری از آنها با مشکل بزرگ مقیاس پذیری روبرو میشوند و توان تولیدی آنها نسبتاً ضعیف است. علاوه بر این، ایجاد تغییرات در شبکه بدون تکه تکه شدن (ایجاد فورک ها) آن میتواند یک چالش باشد. به ندرت اتفاق می افتد که همه شرکت کنندگان در مورد تغییرات پیشنهادی به توافق برسند.
بلاکچین های خصوصی
در تضاد کامل با ماهیت “بدون نیاز به مجوز” بودن بلاکچین های عمومی، بلاکچین های خصوصی قوانینی را تعیین میکنند که چه کسی میتواند اطلاعات بلاکچین را ببیند و روی آن بنویسد (محیط مجاز آنها است). اینها سیستمهای غیرمتمرکز نیستند، زیرا در مورد کنترل سلسله مراتب روشنی وجود دارد. با این حال، اطلاعات بین شرکت کنندگان در آنها توزیع میشود. بسیاری از گرهها هم یک کپی از زنجیره را بر روی دستگاههای خود نگهداری میکنند.
بلاکچین های خصوصی برای تنظیمات سازمانی مناسبترند، جایی که سازمانی میخواهد از ویژگیهای بلاکچین بدون دسترسی به شبکه خود در خارج برخوردار شود.
اثبات کار بی فایده است، اما با توجه به مدل امنیتی ثابت شده است که برای یک محیط باز ضروری است. اگرچه در یک بلاکچین خصوصی تهدیدهایی که PoW مانع آن میشود، ضرری ندارد. در این بلاکچین ها هویت هر یک از شرکت کنندگان مشخص است و حاکمیت عملی است.
یک الگوریتم کارآمدتر، در این مورد، الگوریتمی با اعتبار سنجی تعیین شده است. این اعتبارسنجها گرههایی هستند که برای استفاده از توابع خاصی جهت اعتبارسنجی تراکنش انتخاب میشوند. به طور کلی، این شامل مجموعهای از گرهها است که باید در هر بلاک از سیستم خارج شوند. اگر گرهها شروع به سوعمل کنند، میتوان آنها را به سرعت شناسایی و از شبکه خارج کرد. با توجه به کنترل بلاکچین از بالا به پایین، هماهنگی معکوس به اندازه کافی آسان خواهد بود.
بلاکچین های کنسرسیوم یا مشارکتی
بلاکچین های کنسرسیوم یا مشارکتی روی لبهای بین بلاکچین های عمومی و خصوصی قرار دارند. این بلاکچین ها عناصر هر دو را با هم ترکیب میکند. تفاوت چشمگیر بین هر دو سیستم را میتوان در سطح اتفاق نظر مشاهده کرد. به جای یک سیستم باز که هر کسی میتواند بلاکها را اعتبار سنجی کند؛ یا یک سیستم بسته که فقط یک نهاد واحد تولیدکنندگان بلاک را تعیین میکند، در یک بلاکچین کنسرسیوم تعداد زیادی از شرکت کنندگان مختلف به همان اندازه قدرتمند را به عنوان اعتبار سنج کار میکند.
از آنجا که قوانین سیستم انعطاف پذیر است: نمایان بودن زنجیره را میتوان به اعتبار سنجها، افراد مجاز یا همه را محدود کرد. به شرطی که اعتبارسنجها به اجماع برسند، تغییرات به راحتی قابل اجرا هستند. در مورد عملکرد بلاکچین، اگر آستانه خاصی از این احزاب رفتار صادقانهای داشته باشند، سیستم با مشکلی مواجه نخواهد شد.
بلاکچین کنسرسیوم در شرایطی که چندین سازمان در یک صنعت فعالیت میکنند بسیار مفید خواهد بود. این نوع بلاکچین برای طرفهای نختلف که برای انجام معاملات یا انتقال اطلاعات به یک زمینه مشترک نیاز دارند کارامد است. پیوستن به کنسرسیومی از این نوع میتواند برای یک سازمان مفید باشد، زیرا به آنها امکان میدهد بینش در مورد صنعت خود را با سایر بازیکنان به اشتراک بگذارند.
کدام یک از انواع بلاک چین برتر است؟
اساساً انواع مختلف بلاکچین های عمومی، خصوصی و کنسرسیوم مغایرتی با هم ندارند – آنها فناوریهای مختلفی هستند:
بلاکچین های عمومی خوب طراحی شده مقاوم در برابر سانسور، با هزینه سرعت و توان، ممتاز هستند. این موارد برای اطمینان بیشتر در زمینه امنیت در مورد تسویه حساب معاملات (یا قراردادهای هوشمند) بهترین هستند.
یک بلاکچین خصوصی میتواند سرعت سیستم را در اولویت خود قرار دهد زیرا به اندازه بلاک چین های عمومی جای نگرانی ندارند. این موارد به طور ایده آل در شرایطی که فرد یا سازمانی باید بر روی بلاکچین کنترل داشته باشند و اطلاعات به صورت خصوصی حفظ میشوند، به کار گرفته میشوند.
بلاکچین های کنسرسیوم با حذف کنترل متمرکز برخی از خطرات طرف یک بلاکچین خصوصی را کاهش میدهد. از سوی دیگر، تعداد گرههای کوچکتر به طور کلی به آنها امکان میدهد عملکرد بسیار موثرتری نسبت به یک بلاکچین عمومی داشته باشند. کنسرسیومها احتمالاً مورد توجه سازمانهایی قرار میگیرند که میخواهند ارتباطات خود را بین یکدیگر ساده کنند.
صحبتهای پایانی
گزینههای بی شماری برای بلاکچین جهت استفاده افراد و مشاغل مختلفی که مشغول فعالیتهای مختلف هستند وجود دارد. حتی در دستههای بلاک چین عمومی، خصوصی و کنسرسیوم، تعدادی پیچیدگی وجود دارد که منجر به تجربههای مختلف کاربر میشود. بسته به مورد استفاده، کاربران باید مواردی را انتخاب کنند که برای دستیابی به اهداف خود مناسبتر باشد.