اسپوفینگ Spoofing یا حملات جعل در بازارهای مالی و ارز دیجیتال چیست؟

حملات جعل یا اسپوفینگ (Spoofing) نوعی دستکاری در بازار است. در این نوع حملات معامله گر سفارش خرید یا فروش جعلی که هرگز قصد ندارد توسط بازار پر شود، ارائه میدهد.
اسپوفینگ Spoofing یا حملات جعل در بازارهای مالی و ارز دیجیتال چیست؟
حملات جعل معمولاً با استفاده از الگوریتمها و رباتها انجام میشود. با این کار کلاهبرداران میتواند با ایجاد حس کاذب در عرضه یا تقاضا، قیمتهای بازار و دارایی را دستکاری کنند. حملات جعل در بسیاری از بازارهای بزرگ از جمله ایالات متحده و انگلستان غیرقانونی است.
مقدمه
بسیاری در مورد چگونگی دستکاری بازارهای ارز دیجیتال توسط معامله گران و نهنگها در صحبت میکنند. اگرچه بسیاری از این نظریهها به راحتی قابل رد کردن است. با این حال روشهای شناخته شدهای برای دستکاری در بازار وجود دارد که نیاز به منابع بزرگ مالی دارند. یکی از اینها تکنیکی به نام حملات جعل یا اسپوفینگ (Spoofing) است.
اسپوفینگ یا حملات جعل چیست؟
اسپوفینگ روشی برای دستکاری بازارها با ثبت سفارشهای جعلی خرید یا فروش داراییها مانند سهام، کالاها و ارزهای دیجیتال است. به طور معمول، معامله گرانی که اقدام به اسپوفینگ در بازار میکنند، از رباتها یا الگوریتمها برای ثبت خودکار سفارش خرید یا فروش استفاده میکنند. هنگامی که سفارشات به پر شدن نزدیک میشوند، رباتها سفارشات را لغو میکنند.
ایده اصلی حملات جعل تلاش برای ایجاد تصور غلط از فشار خرید یا فروش است. به عنوان مثال، یک جعل کننده ممکن است تعداد زیادی سفارش خرید جعلی را تنظیم کند تا تقاضای کاذب را در سطح قیمت ایجاد کند. سپس، هنگامی که بازار به سطح نزدیک میشود، آنها سفارشات را کنسل میکنند و قیمت نزولی میشود.
چگونه بازارها معمولاً به اسپوفینگ پاسخ میدهند
بازار اغلب به شدت نسبت به سفارشات جعلی واکنش نشان میدهد. با این حال هیچ راه صد در صدی برای تشخیص واقعی یا جعلی بودن سفارشات وجود ندارد. اسپوفینگ میتواند به ویژه در صورت انجام سفارشات در مناطق مهم مورد علاقه خریداران و فروشندگان مانند سطوح قابل توجه پشتیبانی یا مقاومت، کارآمد باشد.
بیایید بیت کوین را به عنوان مثال در نظر بگیریم. بیایید فرض کنیم بیت کوین در 10،500 دلار مقاومت بالایی دارد. در تجزیه و تحلیل تکنیکال، اصطلاح مقاومت به معنای منطقهای است که قیمت “سقف” پیدا میکند. به طور طبیعی، این جایی است که ما ممکن است از فروشندگان انتظار داشته باشیم پیشنهادات خود را برای فروش داراییهای خود ارائه دهند. اگر قیمت در سطح مقاومت ریجکت شود، میتواند به شدت افت کند. با این وجود، اگر از مقاومت خارج شود، احتمال ادامه روند صعودی بیشتر خواهد شد.
اگر سطح 10،500 دلار مقاومت بالایی به نظر برسد، رباتها احتمالاً سفارشات جعلی را کمی بالاتر از آن قرار میدهند. وقتی خریداران سفارشات فروش گسترده بالاتر از چنین سطح فنی مهمی را میبینند، ممکن است کمتر ترجیح دهند تا در آن سطح خریداری کنند. به همین دلیل قیمت افت شدیدی می کند. سپس کسی که سفارشات جعلی را گذاشته در قیمت پایین تر خرید خود را انجام می دهد. به این ترتیب است که اسپوفینگ میتواند در دستکاری بازار مؤثر باشد.
نکتهای که در اینجا باید به آن توجه شود این است که اسپوفینگ میتواند بین بازارهای مختلفی که همه به یک ابزار فاندامنتال یکسان مرتبط هستند مؤثر باشد. به عنوان مثال، سفارشات جعلی بزرگ در بازار مشتقات میتواند بر بازار نقطهای همان دارایی تأثیر بگذارد و بالعکس.
چه زمانی اسپوفینگ موثرتر است؟
وقتی احتمال حرکات غیر منتظره در بازار بیشتر باشد، اسپوفینگ خطرناکتر میشود.
به عنوان مثال، فرض کنید یک معامله گر میخواهد در سطح مقاومت سفارش جعلی بگذارد. اگر تجمع شدیدی رخ دهد ترس از دست دادن موقعیت (FOMO) در میان بازرگانان خرده فروشی ناگهان موجب نوسانات گسترده میشود. دستورات جعلی به سرعت پر میشود. بدیهی است که این برای جعل کننده ایده آل نیست. آنها قصد ورود به موقعیت را ندارند. به طور مشابه، یک فشار کوتاه یا سقوط سریع میتواند در عرض چند ثانیه حتی یک سفارش بزرگ را پر کند.
هنگامی که روند بازار عمدتاً توسط بازار نقطهای یا اسپات هدایت میشود، اسپوفینگ به طور فزایندهای خطرناکتر است. به عنوان مثال، اگر روند صعودی تحت تأثیر بازار صعودی باشد، این نشان دهنده علاقه زیاد برای خرید مستقیم دارایی اصلی است. در این شرایط، اسپوفینگ ممکن است تأثیر کمتری داشته باشد. با این حال، این امر تا حد زیادی به فضای خاص بازار و بسیاری از عوامل دیگر بستگی دارد.
آیا اسپوفینگ غیرقانونی است؟
اسپوفینگ در ایالات متحده غیرقانونی است. کمیسیون معاملات آتی کالاهای ایالات متحده (CFTC) مسئول نظارت بر فعالیتهای اسپوفینگ در بازارهای سهام و کالاها است.
در ایالات متحده، کلاهبرداری طبق قانون Dodd-Frank 2010 ماده 747 غیرقانونی است. این بخش میگوید CFTC میتواند نهادی را تنظیم کند که:
بی توجهی عمدی یا بی پروا به اجرای قوانین معاملات در دوره اختتامیه را نشان میدهد. یا از ویژگیهای تجاری است یا معمولاً به عنوان “جعل” شناخته میشود (سفارش خرید یا فروش با هدف لغو آن قبل از اجرا).
دسته بندی پیشنهادات لغو شده در بازار آتی به عنوان اسپوفینگ دشوار است، مگر اینکه اقدام بسیار تکراری شود. به همین دلیل است که قانون گذاران ممکن است قبل از اقدام به جریمه کردن، شارژ کردن یا سؤال در مورد رفتار احتمالی جعل، هدف را در نظر داشته باشند.
سایر بازارهای مالی مهم مانند انگلیس نیز تقلب را تنظیم میکنند. سازمان رفتار مالی (FCA) انگلیس مجاز است تاجران و مؤسسات مسئول جعل را جریمه کند.
چرا اسپوفینگ برای بازارها ضرر دارد
بنابراین، اسپوفینگ غیرقانونی است و به طور کلی تأثیر مخربی بر بازارها دارد، اما چرا؟ خوب، اسپوفینگ تغییراتی در قیمت ایجاد میکند. با این حال این تغییرات منعکس کننده شرایط عرضه و تقاضا نیست.
نهادهای نظارتی در ایالات متحده همچنین نگرانیهایی را درباره دستکاری بازار ابراز داشتهاند. از دسامبر سال 2020، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) همه پیشنهادات صندوق معاملاتی بیت کوین (ETF) را رد کرده است. در صورت تصویب، ETF به سرمایه گذاران سنتیتر در ایالات متحده اجازه میدهد تا در معاملات داراییهایی مانند بیت کوین وارد شوند. معمولاً چندین فاکتور برای رد پیشنهادات ذکر میشود. یکی از این موارد این است که آنها بازار بیت کوین را از اسپوفینگ مصون نمیدانند.
اگرچه بازارهای بیت کوین با افزایش نقدینگی و پذیرش نهادی وارد مرحله جدیدی از بلوغ میشوند، این ممکن است تغییر کند.
صحبتهای پایانی
اسپوفینگ یک روش دستکاری در بازار است که شامل تنظیم سفارشات جعلی است. شناسایی دقیق آن دشوار است، البته غیرممکن نیست. ارزیابی اینکه آیا حذف سفارشات خرید یا فروش تحت کلاهبرداری است، نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق هدف سفارشات دارد.
به حداقل رساندن اسپوفینگ در هر بازاری مطلوب است. این کار به حفظ فضای متعادل برای همه افراد درگیر کمک میکند. از آنجا که تنظیم کنندگان به طور مکرر دستکاری در بازار را دلیل عدم پذیرش ETF های بیت کوین ذکر میکنند، تلاش برای به حداقل رساندن اسپوفینگ میتواند در طولانی مدت به سود بازار ارزهای دیجیتال باشد.