زیلیکا (Zilliqa) و ارز دیجیتال (ZIL) چیست و چگونه این بلاکچین مقیاس پذیر شده است؟
مهمترین نقطه قوت زیلیکا این است که میتواند بیش از هزار معامله در ثانیه را انجام دهد. بنابراین امکان ایجاد ابزارهای مالی پیچیده بر بستر آن فراهم است.
زیلیکا (Zilliqa) و ارز دیجیتال (ZIL) چیست و چگونه این بلاکچین مقیاس پذیر شده است؟
برکسی پوشیده نیست بلاکچینها مشکل مقیاس پذیری دارند. در پایان سال 2017، هزینه ارسال یک معامله واحد در شبکه بیت کوین به 50 دلار رسید. کسانی که نمیخواستند هزینه بالایی را پرداخت کنند باید یک روز یا بیشتر صبر میکردند تا معامله انجام شود. در تابستان، هزینههای شبکه اتریوم به دلیل ازدحام شبکه به علت استقبال از دیفای بسیار افزایش یافت.
زیلیکا چیست؟
برخلاف بیت کوین یا اتریوم، زیلیکا یک ارز دیجیتال است که با هدف بهبود مقیاس گذاری از زمان راه اندازی طراحی شده است. مهمترین نقطه قوت زیلیکا این است که میتواند بیش از هزار معامله در ثانیه را انجام دهد. بنابراین امکان ایجاد ابزارهای مالی پیچیده بر بستر آن فراهم است. در این مقاله، ما نحوه کار زیلیکا و اهدافی که برای آنها طراحی شده است را بررسی خواهیم کرد. مهمتر از آن درباره اینکه زیلیکا چگونه از شاردینگ (Sharding) برای مقیاس گذاری استفاده میکند، صحبت میکنیم.
شبکه اصلی زیلیکا
سیلا زبان برنامه نویسی امن
زیلیکا مانند اتریوم یک بستر قرارداد هوشمند است. قراردادهای هوشمند در زیلیکا با استفاده از سیلا (Scilla)، یک زبان برنامه نویسی که منحصراً برای زیلیکا برنامه ریزی شده است نوشته میشوند. مزیت سیلا این است که از طراحی منحصر به فردی برخوردار است. این زبان به توسعه دهندگان کمک میکند قراردادهای هوشمند و بدون آسیب پذیری ایجاد کنند.
از آنجا که برنامه نویسی بلاکچین یک زمینه جدید است، هنوز هم معمولاً اشتباهاتی هنگامیکه توسعه دهندگان در حال نوشتن قراردادهای هوشمند هستند رخ میدهد. این اشتباهات منجر به ضررهای میلیونی شده است زیرا هکرها این اشتباهات را کشف میکنند. تا به حال 100ها میلیون دلار نقدینگی از طریق باگ برنامهها به سرقت رفته است. زیلیکا امیدوار است که سیلا ایجاد قراردادهای هوشمند غیر قابل سواستفاده را برای برنامه نویسان آسان کند.
شاردینگ راه حل مقیاس پذیری
همانطور که گفته شد، بزرگترین نقطه قوت زیلیکا این است که یک پلت فرم قرارداد هوشمند است که برای مقیاس بندی طراحی شده است. بسیاری از ایدههای مختلف در مورد چگونگی مقیاس گذاری بلاکچین وجود دارد. راه حل زیلیکا برای برطرف نمودن این مشکل شاردینگ یا خرد کردن است. بلاکچین به جای داشتن یک زنجیره بلاک منفرد (که معمولاً زنجیره اصلی یا زنجیره پایه نامیده میشود) به چندین قسمت تقسیم میشود.
از آنجا که قراردادهای هوشمند بر روی خردهها یا شاردهای (shards) مختلف ساخته شده است، تقاضای استفاده از آن در شبکه گسترش مییابد. ازدحام کاهش مییابد و زیلیکا میتواند تا هزاران تراکنش در ثانیه را انجام دهد. به راحتی، با رشد شبکه، زیلیکا میتواند شاردهای بیشتری برای مقیاس گذاری در سطح بسیار بالا اضافه کند.
معایب شاردینگ
عیب شاردینگ این است که قابلیت همکاری را با مشکل روبرو میکند. تمام شاردها با یکدیگر در ارتباط هستند. با این وجود، این ارتباط آنی نیست. به عنوان مثال، اگر یک قرارداد هوشمند در شارد 6 نیاز به تعامل با یک قرارداد هوشمند در شارد 17 داشته باشد، ممکن است تأخیری ایجاد شود که سرعت ارتباط و اجرا را کاهش میدهد.
یک راه حل این است که برنامههای مشابه بر روی یک شارد ساخته شوند. به عنوان مثال، تمام قراردادهای هوشمند مرتبط با ردیابی زنجیره تأمین میتوانند بر روی یک شارد ساخته شوند تا بتوانند بلافاصله با یکدیگر تعامل داشته باشند. بخش دیگر میتواند شامل برنامههای بیمه باشد و بخش دیگر میتواند دارای تمام DEXها (صرافیها غیرمتمرکز) باشد.
اگر قبلاً چیزی درباره شاردینگ شنیدهاید، ممکن است با این مکانیزم در به روزرسانی اتریوم آشنا شده باشید. در مقطعی در دو سال آینده، اتریوم برای مقیاس پذیری شبکه، قصد دارد شاردینگ را فعال نماید. این طرح در حال حاضر 64 شارد را پیشنهاد میکند، اگرچه این میتواند تغییر کند (در طرح اصلی 1000 شارد در نظر گرفته شده است).
کمیبیشتر در مورد شاردینگ در زیلیکا
زیلیکا فقط با استفاده از 3 شارد توانست در هر ثانیه 1،218 تراکنش در شبکه آزمایشی خود پردازش کند. البته از نظر تاریخی شبکههای بلاکچین در عملی کردن نتایج شبکههای آزمایشی در دنیای واقعی مشکل دارند. با این حال، حتی 600 معامله در هر ثانیه میتواند یک پیشرفت عظیم نسبت به یک پروتکل قرارداد هوشمند مانند اتریوم باشد.
هر قطعه شارد در شبکه زیلیکا از 600 گره تشکیل شده است. این گرهها مسئول اعتبار سنجی معاملات هستند.
زیلیکا کوین (ZIL)
سکه زیلیکا، زیلینگ Zilling یا (ZIL)، در سال گذشته از نظر رشد قیمت بسیار خوب عمل کرده است. در یک برهه از زمان، ZIL با 950٪ افزایش به رتبه 40 رتبه بندی ارزهای دیجیتال از لحاظ سرمایه بازار دست یافت. از سپتامبر سال 2020، ZIL سقوط کرد و در رتبه 67 جدول قرار گرفت. با این حال، یک رالی بزرگ دیگر میتواند به سرعت آن را دوباره به بالای جدول بیاورد.
به گفته مساری، حداکثر عرضه زیلینگ ZIL 20،999،982،720 است و تورم سالانه 6.8٪ برای این ارز در نظر گرفته شده است. بیت کوین سالانه حدود 2٪ تورم دارد و اتریوم نرخ تورم سالانه حدود 5٪ را معرفی کرده است.
از سکه ZIL برای معامله در شبکه و پاداش دادن به گرهها و ماینرها برای امنیت شبکه استفاده میشود. تیم زیلیکا اخیراً به دلیل انجام گرفتن 4 میلیون معامله در شبکه بسیار هیجان زده شده است. اکنون که شبکه به این نقطه عطف رسیده است، آنها به دنبال دستیابی به 5 میلیون معامله در آینده نزدیک هستند.
عرضه اولیه سکه (ICO) زیلینگ
زیلیکا با استفاده از بودجه شخصی و همچنین ICO سرمایه اولیه خود را تأمین کرده است.
زیلیکا در خلال گردهمایی تأمین بودجه خصوصی خود توانست 20 میلیون دلار سرمایه قابل توجه برای حمایت از توسعه پروژه جمع کند. گرچه این پول برای تأمین بودجه یک تیم کوچک برای چندین سال کافی بود، اما غوغای عرضه اولیه سکه (ICO) در سال 2017 بسیار وسوسه انگیز بود و تیم نتوانست از آن بگذرد. زیلیکا از 27 دسامبر 2017، تا 4 ژانویه 2018 ICO برگزار کرد. در این مدت، آنها توانستند 22 میلیون دلار دیگر نیز جمع کنند.
کیف پول زیلیکا
مانند هر ارز دیجیتال دیگری، ذخیره زیلیکا در مکانی امن ضروری است. اگزدوس (Exodus) یک کیف پول زیلیکا غیر حضانتی است. کیف پول غیرحضانتی به این معنی که هیچ کس دیگری به سکههای شما دسترسی ندارد. البته تا زمانی که عبارت سید خود را حفظ کنید. با نگهداری درست هیچ کس مطمئناً قادر به دسترسی به ارزهای دیجیتال شما نیست.
آینده زیلیکا چگونه خواهد بود
با توجه به ازدحام در شبکه اتریوم و هزینههای بالای معامله، سیستم عاملهای قرارداد هوشمند مقیاس پذیر مانند زیلیکا جذابتر به نظر میرسند. توسعه دهندگان میخواهند بر روی این پلتفرمها کار کنند. این به آنها امکان میدهد در صورت نیاز بتوانند برنامههایی با ترافیک بالاتر بسازند. همین طور مطمئن باشند برنامههای آنها در هنگام افزایش ترافیک شبکه بدون مشکل به کار خود ادامه میدهند. برای موفقیت زیلیکا، باید نسل جدیدی از کاربران، توسعه دهندگان و برنامهها را جذب کند. اگرچه این کار آسان نخواهد بود. با این حال پلتفرمهای پر ازدحام مانند اتریوم بیشتر درگیر این مشکل شدهاند. در چنین شرایطی، توسعه دهندگان بیشتر به دنبال راه حلهای جایگزین هستند که بتوانند برنامه خود را بر بستر آنها ایجاد کنند.